Negresti Oas - Muzeul Tarii Oasului

Muzeul Tarii Oasului este situat in apropierea centrului orasului Negresti-Oas, foarte aproape de drumul national DN 19, Satu Mare – Sighetu Marmatiei. Situat pe o suprafata de 1,5 hectare, pe malul raului Tur, Muzeul are doua sectii: o expozitie permanenta cu o valoroasa colectie de etnografie si arta populara si Muzeul in aer liber.

Muzeul a fost infiintat in anul 1966, detine colectii de etnografie din zona Tarii Oasului: mobilier, ceramica, port popular, textile, obiecte de uz gospodaresc, unelte. Dupa 1990 s-au pus bazele unor colectii noi, cum sunt cele de arta plastica, documente, fotografii si s-a amenajat o galerie de arta.

Arhitectura traditionala este reprezentata de biserica de lemn din satul Lechinta care dateaza din prima parte a secolului XVII, de casele din Racsa, Moiseni si Negresti (secolele XVIII-XIX), care, impreuna cu cele zece constructii-anexa, formeaza trei gospodarii complete, de doua case moleculare din Gherta Mica si de casa de olar din Vama. In interioare sunt expuse piese valoroase din colectiile de tesaturi, port popular, icoane, ceramica, mobilier si unelte ale muzeului.

Sectiunea alcatuita din instalatiile tehnice, in special cele actionate de apa, este partea “vie” si cea mai atractiva a muzeului. Aici vizitatorii ii pot vedea pe localnici venind sa macine la moara, sa spele la vultoare si sa-si prelucreze tesaturile de lana la piua. De asemenea, muzeul din Negresti este singurul loc in care se mai produce renumita ceramica de Vama.

Datorita reliefului din zona si a vegetatiei abundente si avand in vedere valoroasa colectie de etnografie si arta populara, Muzeul este foarte sugestiv pentru toata zona Tarii Oasului.


Categories: 

Adauga un nou comentariu

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.