Cetatea Ardud

Oraşul Ardud este aşezat în partea de sud a judeţului Satu Mare, la o distanţă de 20 km de reşedinţa acestuia. Localitatea este străveche, fiind locuită încă din epoca bronzului. În anul 1369 Ardudul este ridicat la rangul de oraş de câmpie, iar în anul 1378 este pomenit ca district în comitatul Satu Mare.

În 1481 nepotul lui Dragoş Vodă, Bartolomeu – ce avea printre alte posesiuni şi domeniul Ardudului – construieşte o cetate din piatră cu patru turnuri de apărare în partea de nord-vest a localităţii, ce putea adăposti aproximativ 1500 de soldaţi.

În 1730 contele Károlyi Sándor construieşte un castel pe locul vechii cetăţi, folosindu-se de pereţii şi de fundaţia acesteia. În documentele istorice se menţionează Károlyi Sándor ca „mâna dreaptă” a lui Rákóczi Ferenc al II-lea.

În capela acestui castel a avut loc în 1847 căsătoria poetului Petőfi Sándor cu Szendrey Júlia. Doar unul dintre turnurile castelului se păstrează şi astăzi.

Categories: 

Comments

1

Bani online! Daca v-ati saturat sa cautati oferte cu adevarat serioase, acum e timpul sa va opriti, pentru ca aici veti gasi ceva ce e deja demonstrat! Puteti castiga bani online, cu un efort inteligent, in timpul liber! Trebuie sa aveti calculator, conexiune la internet, sa stiti sa folositi emailul, documente word si pdf. Tot aici veti invata totul gratuit! Numai cand va hotarati cu seriozitate, cereti detalii mai multe la adresa de email: corisioan@yahoo.com

Adauga un nou comentariu

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.