Castelul Károlyi - Carei

Istoria cetăţii Carei începe în 1482, când Károlyi Láncz László a construit aici o casă de piatră. Din cauza pericolului turcesc clădirea este înconjurată de bastioane şi un şanţ cu apă, transformându-se în cetate. Lucrarea a fost începută de Károlyi Mihály în 1592 şi continuată de fii săi.

Cetatea avea acuma un zid interior, şanţ cu apă şi palisadă, iar bastioanele aveau creneluri. După trecerea pericolului în 1792 Károlyi József începe reconstrucţia cetăţii după planurile arhitectului Joseph Bitthauser. Zidul de apărare este demolat, şanţul umplut, noul castel cu parc englezesc fiind finalizat în iarna anului 1793. Între 1893 şi 1896 castelul este reconstruit din nou, având ca model castelele de pe valea Loarei.

Proiectul lui Meinig Arthur este deosebit de animat, având 7 turnuri, bastioane, balcoane şi un şanţ cu apă asemeni castelelor cavalereşti. Curtea interioară de formă pătrată a fost acoperită, dând naştere unui atriu central cu două nivele. Cele două şemineuri italieneşti din atriu sunt decorate cu figuri de lei care se regăsesc şi în blazonul familiei, care este gravat pe sticla uşii de intrare, alături de motoul familiei.

Grinzile tavanului, decorate cu motive florale şi coridoarele cu arcade ce înconjoară atriul pe cele două nivele, sunt impresionante. Balustradele balcoanelor şi ale treptelor au picioare răsucite. Cea mai frumoasă sală de la etaj este a baronesei. Capela castelului are un mic altar.

Stema familiei, cu uliul ce ţine între ghearele piciorului drept o inimă, este prezentă în mai multe locuri ale castelului.

În prezent în castelul găzduieşte muzeul şi casa de cultură, aflându-se în reparaţii capitale.

Coordonate GPS: 47.68382 N, 22.46724 E

Categories: 

Comments

1

Bani online! Daca v-ati saturat sa cautati oferte cu adevarat serioase, acum e timpul sa va opriti, pentru ca aici veti gasi ceva ce e deja demonstrat! Puteti castiga bani online, cu un efort inteligent, in timpul liber! Trebuie sa aveti calculator, conexiune la internet, sa stiti sa folositi emailul, documente word si pdf. Tot aici veti invata totul gratuit! Numai cand va hotarati cu seriozitate, cereti detalii mai multe la adresa de email: corisioan@yahoo.com

Adauga un nou comentariu

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.