Turism

Atractii turistice din judetul Satu Mare

Cetatea Ardud

Oraşul Ardud este aşezat în partea de sud a judeţului Satu Mare, la o distanţă de 20 km de reşedinţa acestuia. Localitatea este străveche, fiind locuită încă din epoca bronzului. În anul 1369 Ardudul este ridicat la rangul de oraş de câmpie, iar în anul 1378 este pomenit ca district în comitatul Satu Mare.

În 1481 nepotul lui Dragoş Vodă, Bartolomeu – ce avea printre alte posesiuni şi domeniul Ardudului – construieşte o cetate din piatră cu patru turnuri de apărare în partea de nord-vest a localităţii, ce putea adăposti aproximativ 1500 de soldaţi.

Castelul Károlyi - Carei

Istoria cetăţii Carei începe în 1482, când Károlyi Láncz László a construit aici o casă de piatră. Din cauza pericolului turcesc clădirea este înconjurată de bastioane şi un şanţ cu apă, transformându-se în cetate. Lucrarea a fost începută de Károlyi Mihály în 1592 şi continuată de fii săi.

Negresti Oas - Muzeul Tarii Oasului

Muzeul Tarii Oasului este situat in apropierea centrului orasului Negresti-Oas, foarte aproape de drumul national DN 19, Satu Mare – Sighetu Marmatiei. Situat pe o suprafata de 1,5 hectare, pe malul raului Tur, Muzeul are doua sectii: o expozitie permanenta cu o valoroasa colectie de etnografie si arta populara si Muzeul in aer liber.

De acum nu mai trebuie sa visam la vacantele de tip croaziera

Pana nu demult, oamenii de rand visau doar sau vedeau doar in filme vacante de tip croaziera. Si acum oamenii mai cred ca o astfel de vacanta nu si-o permite oricine, ci doar cei bogati.

Litoralul romanesc in 2013 la fel ca in 2012

Din nefericire peste litoralul romanesc trec anii si nu se schimba deloc in bine asa cum ar trebui. Fiecare lucru ar trebui sa evolueze de la an la an si nu sa involueze, asa cum se intampla pe litoralul romanesc. In aceste momente in multe zone de pe plaja Eforie Sud sau Costinesti se afla un adevarat santier in care muncitorii lucreaza de zor. Aceste lucruri trebuiau sa fie finalizate pana inainte de 1 Mai si nu la jumatatea verii cand turistii isi fac apartia. Daca mergi in Eforie Sud probabil vei inghiti un pic de praf de la masinile care sparg cimentul de langa faleza.

Turnul pompierilor

Construit in anii 1903-1904, turnul are o inaltime totala de 45 m. La baza turnul are sectiune rectangulara in exterior cu latura de 4,32 m, interiorul fiind realizat octogonal, grosimea peretilor fiind de 80 cm.

De la cota +9,93 m in sus turnul trece la sectiune circulara cu diametrul variabil pe inaltime de la 3,90 m masurat la partea inferioara reducandu-se la 3,0 m la partea superioara.

Palatul Administrativ

Cea mai inalta cladire din Transilvania, la Satu Mare este Palatul Administrativ. Are o inaltime de 96,5 metri fiind astfel cu mult mai inalt decat restul cladirilor din Ardeal (cu exceptia turlelor de biserici sau a diferitelor antene).

Gigantul depaseste numeroase cladiri inalte din Bucuresti, de exemplu Hotelul Intercontinental (77 de metri). Este insa depasit de Casa Presei Libere (104 metri) sau de Tower Center International (100 de metri).

Sinagoga

Este construita in stil maur si prezinta o fatada tripartita cu avancorp central, alaturi se afla casa de rugaciune cu templul.

In Satu Mare au existat trei sinagoge, Sinagoga Neolog a functionat intre anii 1905-1965. Pe scaunul rabic creat la Satu Mare (pe la 1850) este mentionat Iuda Grunwald. De asemenea exista o legatura stransa cu evreii din Sighet unde rabin era Eleazar Teitelbaum (1788-1855) a carui orientare hasidica (varianta pietismului) s-a prelungit si aici.

Subscribe to RSS - Turism