Cruciada impotriva celor care au pariat pe site-uri cu licenta expirata

 54.000 de români care au jucat la pariuri sportive pe site-uri neautorizate îşi unesc forţele pentru a chema în judecată Oficiul pentru Jocuri de Noroc. Ei sunt ameninţaţi cu amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei. Click! îţi dă cinci motive pentru care nu trebuie să te temi de amenda primită.

 Reprezentanţii Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) au pornit o cruciadă împotriva românilor care au accesat şi au pariat pe site-uri care aveau licenţa expirată. Circa 200 din cei 54.000 de jucători au fost deja sancţionaţi, în mare parte cu 5.000 de lei. Ei au început demersurile pentru chemarea în judecată a responsabililor instituţiei, pe care îi acuză de abuz. Iată de ce nu ar trebui să te temi de amenda primită.

 

Lipsă de informare. ONJN nu a informat corespunzător jucătorii că aceste site-uri nu au licenţă şi că pariorii vor fi amendaţi dacă le accesează. Mai mult, „lista neagră” a site-urilor fără autorizaţie nu e nici acum actualizată pe onjn.gov.ro. „Oficiul nu a restricţionat accesul jucătorilor pe aceste site-uri în momentul în care a constatat că funcţionează ilegal. Mai mult, nu a postat atenţionări nicăieri că vom fi amendaţi dacă o mai facem. Eu, ca jucător, am fost indus în eroare şi nu voi lăsa lucrurile aşa”, ne spune Paul, unul dintre pariorii amendaţi cu 5.000 de lei. Acesta e argumentul suprem pe care un parior îl poate invoca pentru anularea sancţiunii.

Abrambureala Bet365.com. Cel mai mare site de pariuri sportive care acţiona în România, bet365.com, a rămas fără licenţă după ce oficialii ONJN au constatat că acesta opera ilegal. Însă, în perioada septembrie-octombrie, autorităţile române au furnizat informaţii contradictorii, de natură să inducă în eroare pariorii. Pe 10 septembrie, conducerea Oficiului anunţa că administratorii site-ului s-au încadrat în termenul-limită de plată a datoriilor şi că este în situaţia de a primi licenţa de funcţionare. Oficialii au omis să menţioneze că licenţa intră în vigoare din 1 octombrie, astfel că pariorii au dedus că site-ul funcţionează legal din 10 septembrie. Bet365.com a apărut pe „lista albă”  abia la 7 octombrie. Site-ul a pierdut dreptul de operare în 13 octombrie, însă ONJN a anunţat acest lucru abia în 15 octombrie. Cine a pariat în perioada 13-15 octombrie a făcut-o ilegal, fără să ştie.

Nu eşti obligat să ştii tot. Inspectorii ONJN spun că e de datoria tuturor să fie la curent cu legislaţia în domeniul în care activează. În replică, avocaţii sunt de părere că este imposibil să pretinzi unui om de rând să ştie tot, atâta vreme cât nici organismul de reglementare a jocurilor de noroc nu şi-a făcut datoria. “Vă dau un exemplu simplu. Intraţi într-un magazin aflat pe spaţiul public şi, la ieşire, sare un inspector ANAF şi vă amendează fiindcă aţi cumpărat dintr-un magazin care funcţiona ilegal. E un nonsens juridic să susţii aşa ceva”, este de părere Coltuc Marius, avocatul care reprezintă în instanţă mai mulţi pariori.

ONJN încalcă legea pe care o invocă. Pariorii sunt chemaţi la sediile autorităţii pentru a da declaraţii în legătură cu activitatea lor pe site-urile de jocuri de noroc. Jucătorii contactaţi au declarat că unii dintre ei au fost iertaţi de amendă de inspectori, pe motiv că nu au pariat sume mari. În acest caz, reprezentanţii ONJN încalcă chiar legea pe care o invocă, document care nu prevede „amnistii” pe criteriul rulajului efectuat.

Pariorii se coalizează. Sute de jucători care şi-au exprimat deja dezacordul faţă de acţiunea Oficiului s-au strâns pe site-urile de profil pentru a iniţia o acţiune comună în instanţă. Însă nu toţi vor putea fi parte în proces în acelaşi timp, întrucât procesul-verbal poate fi contestat în 17 zile de la eliberare. „Sunt zeci de mii şi au făcut o petiţie online pentru a da în judecată ONJN şi pentru a solicita anularea proceselor verbale”, spune avocatul Coltuc Marius.

 

 

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Categories: 

Adauga un nou comentariu

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.