Cabluri de fibra optica - domenii de aplicatie


Cablul de fibra optica este un cablu de retea format din mai multe fibre de sticla, care sunt acoperite de o manta de protectie si manipulare. Aceste cabluri sunt utilizate pentru Internet de mare viteza sau in retele de comunicatii cu latime de banda foarte mare. Cablurile cu fibra optica sunt din ce in ce mai utilizate in aceste zile iar domeniul lor de aplicabilitate s-a diversificat. Astfel ele sunt folosite si in domeniul medico-chirurgical ca ghiduri de lumina si echipamente de imagistica.

Utilizarea cablurilor de fibra optica


1. Telecomunicatii

Cablurile de fibra optica durabile si flexibile sunt o alegere excelenta pentru retelele de telecomunicatii. Aceste cabluri transmit semnale in mod eficient, indiferent cat de mare este distanta, fara a pierde mult din intensitate (spunem ca au o atenuare mica si ca trimit extrem de fidel datele). Transmiterea de informatii este completa folosind doar cateva repetoare. Cablurile de fibra optica pot transmite in acelasi timp o cantitate mare de semnale diverse folosind divizarea lungimii de unda de multiplexare.

2. In domeniul medical

Cablurile de fibra optica sunt utilizate in domeniul medical ca ghiduri de lumina si instrumente de formare a imaginii. Cablurile de fibra optica in lasere a se folosesc azi din ce in ce mai mult.

3. In industrie

Cablurile de fibra optica sunt de asemenea folosite pentru imagistica in zonele greu accesibile. Ele sunt de obicei utilizate ca dispozitive senzoriale pentru a detecta temperatura, presiunea si alte masuratori. Cablarea auto utilizeaza, de asemenea, cabluri de fibra optica.

4. Retele

Cablurile de fibra optica sunt de asemenea folosite pentru a conecta serverele si utilizatorii intr-o retea mai mare. Ele ajuta la cresterea vitezei si acuratetii transmisiei de date.

5. Difuzare TV si CATV

CATV si HDTV necesita, de asemenea, utilizarea de cabluri cu fibra optica pentru cablare, pentru a raspunde cat mai bine cerintelor video specifice precum si altor aplicatii.

6. Guvern

Guvernul utilizeaza cabluri de fibra optica dispozitive seismice si alte programe. Ele sunt, de asemenea, folosite in submarine, avioane si alte masini si vehicule utilizate pentru domeniul retelelor guvernamentale.


Iata deci in cat de multe domenii regasim cablurile de fibra optica. Este impresionant cum aceste cabluri reusesc sa determine rezultate mult mai eficiente ca timp si costuri (daca privim pe termen lung).

Proiectul pe care doriti sa-l implementati in ce domeniu se incadreaza? Ce tipuri de cabluri de fibra optica s-ar potrivi cel mai bine cu cerintele proiectului ce urmeaza a fi pus in practica? Care sunt costurile aferente? De unde puteti procura cantitati mari de cabluri de fibra optica pentru proiecte mai ample?

Iata o serie de intrebari la care raspundem pe www.cablurifibraoptica.ro si la telefon 0731.887.412. Contactati-ne oricand!

Categories: 

Adauga un nou comentariu

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.